A la presidència de Nixon, el debat va ser ideològic
26/10/2022Sempre cal millorar
01/11/2022Espanya sortirà de la suau recessió tècnica el segon trimestre del 2023
Amb les noves pujades de tipus d’interès ahir del Banc Central Europeu (BCE), és un bon dia per comentar l’estructura actual de tipus a Espanya i us explicaré quina previsió tinc.
La teoria bàsica sobre els factors que determinen aquesta estructura assigna un paper fonamental a les expectatives dels agents econòmics sobre l’evolució futura dels tipus d’interès. En aquests moments, pels terminis de 2, 5, 7, 10 i 30 anys el rendiment dels bons i les obligacions espanyols és de +2,20%, 2,60%, 2,70%, 3,20% i 3 ,60%, respectivament.
L’estratègia encertada de les gestores de fons ha estat vendre títols de llarg termini i retallar la durada de la cartera. Aquelles que abans van començar han estat les més beneficiades.
Una altra característica essencial del moment actual són els forts tipus d’interès reals negatius (interès nominal menys inflació). Els prestadors són els grans perjudicats i els que van prendre prestat els més afavorits. Entre els que guanyen més, hi ha l’Estat espanyol. Els seus ingressos fiscals creixen amb la inflació i el cost del deute és molt inferior.
Una de les lliçons de la situació viscuda al Regne Unit, ha estat que les institucions davant la disjuntiva inflació i cost del deute públic, triaran sempre menys cost tot i que es puguin donar més repunts de la inflació de forma temporal. No permetran que els tipus d’interès a llarg termini es disparin massa més que els rendiments actuals.
Els Estats Units ja han sortit de la recessió tècnica aquest darrer trimestre dels dos precedents. Espanya, segons opinió de consens, tindrà recessió tècnica suau, potser el primer trimestre amb PIB negatiu sigui el ja passat, o bé els dos següents, últim de l’any 2022 i primer de l’any 2023. Tant als EUA com a Espanya, afortunadament la taxa d’ocupació ha aguantat bé.
Els tipus d’interès a llarg termini a Espanya es continuaran movent dins d’un rang no més ampli del 3%-3,80% per al termini de 10 anys. Amb les millores en la inflació, aquest tipus d’interès anirà baixant. El BCE abans de les vacances estiuenques va preparar un programa especial per controlar les primes de risc de països com Espanya i no han ni tan sols necessitat actuar als mercats. Encara s’està a temps de prendre decisions.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.