Presentació ISAP 3
12 de gener de 2021Pla de pensions – Febrer
2 de febrer de 2021Els canvis en la tributació dels plans de pensions han estat aprovats en la Llei de pressupostos generals de l’Estat i amb la finalitat de corregir l’excés de comissió dels plans de pensions individuals. Segons estudi del Ministeri del Sr. Escrivá i les seves explicacions en fòrums professionals, les gestores de plans de pensions individuals estan cobrant de mitjana un 1% anual més que els plans de pensions col·lectius d’empresa.
Els nous límits financers són de 8.000,00 euros per a les aportacions realitzades pel promotor, 2.000,00 euros per a les aportacions realitzades per els partícips als seus plans de pensions individuals i 10.000,00 euros per a les aportacions conjuntes de promotor i partícip al pla de pensions d’empresa. És el cas d’empreses i/o entitats amb plans de pensions d’ocupació, que el treballador podria aportar fins a 10.000,00 conjuntament amb les aportacions del promotor al seu pla de pensions d’empresa. És una clara manifestació per part del Govern d’Espanya d’afavorir la mobilització dels plans de pensions individuals als plans de pensions d’ocupació.
Els límits financers i els límits fiscals són el 30% de la base imposable i fins al límit financer per deduir les aportacions i/o els imports imputats pel promotor.
En conseqüència, els canvis són per als plans de pensions i productes anàlegs segons la normativa com són els plans de pensions assegurats, o els contractes d’assegurances de les entitats de previsió social, com són les mutualitats.
També es pot explicar que darrera d’aquestes modificacions tributàries, hi ha la creença per part del Govern d’Espanya, que les aportacions a plans de pensions individuals d’imports de 8.000,00 euros eren realitzades per contribuents amb elevades rendes en comparació amb els sous mitjans dels treballadors, i que les deduccions fiscals que es beneficiaven eren menys ingressos per a la hisenda pública o menor despesa social per als treballadors.
Les modificacions pretenen potenciar l’estalvi per a la jubilació en l’àmbit de l’empresa, en detriment de l’estalvi particular a través de gestores de pensions.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.