No s’ha de cometre el mateix error del 73
25 d'octubre de 2022Els Estats Units ja han sortit de la recessió
27 d'octubre de 2022Comença una lleugera espiral de salaris i preus a Espanya
En èpoques d’inflació s’ha reconegut històricament el rol decisiu del poder de les corporacions i dels sindicats. S’observen les possibilitats d’espirals de salaris i preus que en cas de desenvolupament potencial, fins i tot alguns economistes han considerat convenient la intervenció al mercat per a congelar preus.
A la presidència de Nixon, el debat va ser ideològic, i inicialment l’Administració americana va rebutjar el control general de preus i salaris per ser una greu amenaça a la llibertat individual. Uns dies més tard, els salaris i els preus, a excepció dels productes agrícoles, van ser congelats. La política sempre venç.
Ja es comença a veure un inici lleuger d’espiral de costos i preus. Continuarà, encara que de moment increments de costos per sota de la inflació, però més alts que l’objectiu d’inflació dels bancs centrals.
Tot i incrementar els seus ingressos Alphabet el tercer trimestre un 6%, en línia amb la inflació acumulada de l’any, les seves accions han caigut un 8% pel fet que els seus costos més grans han neutralitzat possibles increments de beneficis. La resta de les corporacions que han presentat fins ara resultats presenten dades semblants i les caigudes de les seves accions han estat també significatives (Font Investing.com).
A Espanya, els sindicats desconvoquen la vaga a Renfe després del compromís de l’empresa de negociar la pujada de salaris (Font europapress.es). En canvi, la Mesa del Congrés ha rebutjat aplicar als diputats la pujada salarial pactada per a aquest any amb els sindicats de la funció pública. La decisió s’ha adoptat amb els vots del PP, Vox i dos diputats d’Unidas Podemos (Font europapress.es). En aquest cas, per interessos polítics, formacions d’oposada ideologia, voten junts.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.