Més decisions d’Estat
20 d'octubre de 2022Per què he de cobrar menys pel deute que a altres països?
24 d'octubre de 2022La inflació va venir com a conseqüència dels errors dels nostres governants
Em preocupa molt saber que la capacitat de compra dels salaris a la zona euro baixa un 6,20% en un any (Font El País). També les enormes dificultats financeres de les famílies per pagar les quotes creixents de les seves hipoteques. Així com la resta de conseqüències de la inflació que ocasiona a empreses i famílies. La responsabilitat del <<motor inflació> recau única i exclusivament en els nostres governants.
El creixement real de la massa monetària va tornar a créixer amb un 6,10% per sobre de la previsió del 5,4% (Última dada publicada per a la zona euro-setembre 2022). Saben que la inflació és un fenomen monetari i continuen sense ajustar els nivells elevats de moneda. Vull recordar-vos que les polítiques econòmiques expansives són molt més eficaces que les restrictives. El que va ser ministre d’economia Pedro Solbes, a l’època de José Luis Zapatero com a president del Govern, fins i tot va manifestar per a sorpresa de tots que sabien fer coses millor de despesa pública que cavar rases. Gastar és senzill per impulsar la demanda agregada. Els problemes venen després.
La teoria econòmica que estan aplicant els nostres governants és la reducció del poder adquisitiu com a factor fonamental. Pensen que l’única manera de lliurar-nos de la inflació és retirar una part adequada de poder adquisitiu dels consumidors, de manera que ja no hi hagi una força irresistible que impulsi els preus cap amunt. Però la inflació va venir amb la política monetària expansiva i amb els excessos de dèficit públic. Va venir com a conseqüència dels errors dels nostres governants. El consum continua creixent i les taxes de desocupació són baixes.
S’han estudiat poc i s’han oblidat aviat les lliçons d’economia del passat, llevat d’excepcions. A Alemanya, després de patir la nova inflació de després de la segona guerra mundial i amb el record del 1923, van ser els més entossudits a evitar la inflació que els va durar 20 anys. Permetre als nostres governants que oblidin la història ens provoca viure situacions com les actuals.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.