Paraules i democràcia
28 d'octubre de 2023Oportunitats d’inversió
8 de novembre de 2023El desafiament de les taxes d’interès i la inflació: continuaran els núvols als mercats financers?
En aquests moments, que el mercat s’ha “cregut” el missatge central de la Reserva Federal, es pot contrastar amb la ràpida pujada del rendiment dels bons a deu anys als Estats Units. Des del començament d’agost han passat del 4% a assolir i sobrepassar alguns dies el 5%. És una pujada molt forta. El resultat d’aquesta nova realitat seran costos més alts per a les empreses i les famílies nord-americanes.
Recordeu el missatge central dels funcionaris de la FED. Vèncer la inflació podria obligar a mantenir tipus d’interès més alts que els esperats per l’inversor. També recordeu que són dos tipus d’interès diferents. Els bancs centrals actuen sobre els tipus d’interès a curt termini. Determinen a quin tipus s’ha de finançar la banca en cas de demanar prestats diners. En canvi, el tipus d’interès que és el rendiment del bo a deu anys és quantificat per la llei de l’oferta i la demanda de títols. Major pressió venedora, exactament el que ha passat, pujada de tipus.
La tesi principal a la premsa econòmica és el relat que aquestes pujades de tipus dels bons a deu anys podria posar fi o, almenys, retallar possibles futures pujades, de l’històric increment de tipus de la FED. L’argument que s’amaga al darrere seria l’objectiu de la política monetària restrictiva, de debilitar la demanda perquè la inflació estigui sota control. Aquest objectiu s’aconsegueix també amb tipus d’interès més alts per als bons i les obligacions. Allò de més costos financers, menys alegria en la compra.
De tota manera, el mercat “cotitza” la inflació dels propers anys. Això vol dir que les expectatives dels actors del mercat financer són les raons per triar comprar o vendre títols. De fet, el mercat es podria definir com el lloc on es negocien les expectatives de tots. Si alguns tenen el convenciment que la inflació continuarà força per sobre del 2,50%, inflació esperada l’any 2025, continuarà la venda de títols de deute.
🤞 Recorda, la tranquil·litat financera no és una destinació, és un camí.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.