Fons d’inversió amb objectiu de rendibilitat
14 de febrer de 2023Identificar avantatges
22 de febrer de 2023Barcelona, Madrid, València, Sevilla….descomptes de fins al 60% en la compra d’habitatge per nua propietat
L’article d’Expansió de la secció Mercat immobiliari hauria estat millor comprès pels seus lectors i potencials venedors o inversors, si el seu periodista hi hagués exaltat la importància de saber-se fer entendre. Això ho hauria aconseguit si a més d’entrevistar un consultor immobiliari ho hagués fet també amb nosaltres els actuaris.
S’ha celebrat a Madrid el Saló Immobiliari d’Habitatges de Nua Propietat amb més de 10.000 visitants. El principal avantatge per als inversors que opten per aquesta modalitat és que poden obtenir “interessant rebaixes en el preu de compra“. A canvi, no seran propietaris de ple dret fins que el venedor de l’habitatge, que manté l’usdefruit, mori. Per part del venedor de l’habitatge, la venda per nua propietat és una via per rebre una “injecció de liquiditat” i pot ser també un ingrés addicional si es lloga a un tercer per residir a un altre habitatge.
A l’article s’explica que els descomptes se situen entre un màxim del 60% per als habitatges que treuen a la venda persones de 65 anys i un mínim del 5% per a aquells amb 95 anys o més. Tot i que el preu i els descomptes varien entre unes províncies i unes altres.
El 2022, les operacions de nua propietat han superat les 1.860 transaccions, que és un 39,7% més que l’any anterior, segons l’Institut Nacional d’Estadística. Les dades del Banc d’Espanya recullen que el 83% dels més grans de 65 anys tenen un habitatge en propietat. És a dir, 9.055.580 persones en edat de jubilació podrien complementar les pensions públiques amb operacions de nua propietat. Encara que hi ha una forta resistència, difícil de valorar, com és l’obstacle psicològic” ja que moltes persones grans estan convençudes que han de deixar casa seva com a herència.
Si el senyor feudal adquiria el seu poder mitjançant la bruta conquesta física, el capitalista ho fa amb la intenció de millorar la producció que són tan útils per al poble com per a ell mateix, l’inversor d’habitatges en nua propietat i els venedors ho faran amb el coneixement i experiència de nosaltres els actuaris.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.