El BCE no té experiència
21 de novembre de 2022La cultura financera a Espanya funciona per seducció
28 de novembre de 2022Allò que no es diu i allò que sempre he exigit al Govern són polítiques econòmiques i laborals favorables a la contractació per part de les empreses.
Això és el que provisionalment cal dir, amb brevetat i amb grans trets, segons el Govern d’Espanya, representat per la seva vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, en declaracions a Antena 3 que espera poder “reactivar” un possible pacte de rendes amb els agents socials. Seria molt import per a Espanya i llançaria un senyal de confiança clar als ciutadans, a les empreses i als inversors de cara als propers anys. Si a la presidència de Nixon, el pacte de rendes va ser un debat ideològic, en aquest cas, ha de ser interpretat en clau electoral. El proper any se celebren eleccions municipals i autonòmiques el 28 de maig.
Entre els partidaris del pacte de rendes el Banc d’Espanya, estima que el conjunt de mesures adoptades pel Govern per fer front a la crisi energètica podria haver reduït la taxa d’inflació interanual de l’economia espanyola l’octubre d’aquest any en dos punts percentuals (Font: Europa Press). En aquest punt ja no m’és possible reprimir dir, que l’IPC espanyol estaria molt més a prop de la taxa d’inflació interanual de la zona de l’euro que es va situar a l’octubre al 10,6%, si no s’hagués disparat la despesa pública amb subsidis i l’aprovació del mecanisme ibèric. El primer representa més de 5.000 milions i el segon al voltant de 15.000 milions (Font: Europa Press).
Allò que no es diu i allò que sempre he exigit al Govern són polítiques econòmiques i laborals favorables a la contractació per part de les empreses. Res més beneficiós ni més digne que la retribució adequada per la seva feina per a tots aquells que ho desitgen fer. Espanya és juntament amb Grècia els dos únics països de la zona de l’euro amb taxes d’atur per sobre del +10%. Les dades d’atur (Font Datosmacro.com) del nivell d’Espanya (+12,7%) són Colòmbia (11%), Brasil (13,2%) i Turquia (11,2%). Les dades d’Irlanda (4,4%), Alemanya (3%) i el Regne Unit (3,6%) són dades que demostren quins governs entenen al revés les seves prioritats en les polítiques per afavorir el benestar a les seves societats.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.