Com no pagar impostos
10/04/2023Suïcidi auto infligit
17/04/2023El poble pot ser insensat, deia Rousseau, però no està mai equivocat.
Des de la transformació de la raó en una força tirànica, la justícia determinada per les minories que usen presons, codis o coets per mantenir la seva autoritat sobre les majories, les decisions d’aquestes minories, també les seves polítiques monetàries, han esdevingut previsibles.
Ho corrobora una vegada més, en aquest cas, la dada d’inflació interanual del març del 2023 als Estats Units referent a les pujades del seu banc central el preu dels diners en el rang del 4,75%-5%. Recordem les dades d’inflació de març 2020 de l’1,4%, temps de confinament per les conseqüències de la pandèmia, 7% 2021, 8,5% 2022 i 5% 2023.
La inflació subjacent ha passat del 6,5% el març del 2022 al 5,6% el març del 2023. La seva desacceleració confirma la proximitat de la fi de pujades de tipus d’interès als EUA. Bones notícies per a molts, però per a aquestes minories el que és nou és la divulgació i focalitzar les conseqüències del canvi d’imprimir a retirar diners en imports i magnituds mai vistes amb anterioritat. Warren Buffett creu que hi podria haver més fallides bancàries en el futur. “Els bancs fan fallida”, sentencia, si bé afirma que “els estalviadors no sortiran perjudicats, no han de témer una crisi”.
Estan cansades del sector bancari. Encara recorden la crisi financera del 2007-2008. La crisi de les hipoteques subprime. Aleshores una crisi inicial de crèdit que es va originar als Estats Units i els seus bancs sistèmics, per encomanar-se al sistema financer internacional. Ara els bancs regionals i la crisi de liquiditat. Segons Warren Buffett, els factors negatius per als bancs han estat tenir actius i passius dispars, així com una comptabilitat qüestionable.
El poble pot ser insensat, deia Rousseau, però no està mai equivocat. Aquest, que per mi és l’error fatal de la democràcia, que només el nombre determina la justícia i la injustícia d’una causa, s’ha convertit en el gran temor d’aquestes minories. Warren Buffett reconeix que hi ha una por i pànic innecessaris entre els estalviadors, que temen perdre els diners, quan el sistema està configurat per protegir els dipòsits de tot el país. En la meva experiència, el que em sorprèn més és l’escàs assessorament qualificat i independent encara per part d’empreses i particulars en les seves decisions d’estalvi i inversió. A QUIBUS, no ens cansem de treballar per a vosaltres, ben assessorats, i que continueu gaudint de la vida.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.