Els governs responen a la necessitat de donar respostes a la societat
19 d'octubre de 2022És la inflació un fenomen monetari?
23 d'octubre de 2022Competència, empresa, persones importa res
A la Xina, una única persona el seu actual president Xi Jinping al XX Congrés del Partit Comunista, fixa el seu mandat pels propers cinc anys assegurant-se el maneig de les grans decisions. Al Regne Unit, amb la dimissió de la seva primera ministra, ha estat el conjunt d’institucions que conformen l’Estat que tenen per finalitat administrar els assumptes públics, que decideix assegurar la sostenibilitat financera del deute públic i la solvència del sistema de pensions privades.
Els problemes al Regne Unit són la inestabilitat dels seus governs, amb taxa d’atur només del 3,9% però uns dèficits públics dels exercicis fiscals tancats del 2020 del 12,76% i el 2021 del 7,99% (Dades d’Expansió ). Un dels seus economistes considerat dels més influents del segle XX, John Maynard Keynes, i amb un Tractat sobre la probabilitat (1921) poc conegut, però de gran interès, advocava per polítiques econòmiques actives per estimular la demanda en temps d’atur elevat. Passat el pitjor de la crisi provocat per la pandèmia, la realitat també s’imposa al Regne Unit.
La situació econòmica del Regne Unit no és gaire diferent de la resta de països occidentals. Les polítiques monetàries expansives dels bancs centrals dels darrers anys han facilitat el finançament de les polítiques keynesianes, amb tipus d’interès fins i tot negatius en alguns països, malgrat les emissions de deute abundants. Tots els països gastaven molt més i pocs ho finançaven amb pujada d’impostos. Era més fàcil emetre deute que sortia econòmica i fins i tot es podia cobrar.
Amb la inflació tot canvia. Els bancs centrals tornen a pujar tipus d’interès i les valoracions del deute públic emès es desplomen. La Xina, el Regne Unit, la Unió Europea, els EUA, tots estan prenent decisions d’Estat. Queden lluny els temps d’Adam Smith en economia pels països occidentals i més proper a la resta d’Estats actuals.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.