El que és barat surt car
27/09/2023Estratègia guanyadora
06/10/2023L’Impacte de les Taxes d’Interès a les Decisions Financeres: Perspectives per al Futur
Deixem els articles dedicats a les rendes vitalícies, i continuem però, no sense abans desitjar el millor als meus companys actuaris asseguradors, també a tots els actuals clients de rendes vitalícies, i potencials, els qui han preferit comprar Lletres del Tresor o tots aquells que estan esperant prendre una decisió, amb els seus estalvis dipositats al banc.
És notícia a tots els mitjans econòmics que, per primera vegada en gairebé 10 anys, la rendibilitat del bo espanyol supera el 4%. Sense més explicacions, únicament els entesos, comprendran l’actual moment crític, fins i tot gosaria dir determinant, en les decisions en matèria d’assessorament financer i actuarial, per als propers anys. Els mercats de valors han caigut al voltant del 5% el mes de setembre i han anticipat, en forma d’una bella figura d’homeòstasi financera, les noves expectatives per als tipus d’interès.
Els qui tenien la creença, que els tipus d’interès tornarien a baixar, a inicis de l’any 2024, les hauran d’ajustar, perquè és consens entre especialistes, que els tipus d’interès es mantinguin alts, durant un període prolongat de temps. Les taxes més altes, per als consumidors, poden descoratjar prendre préstecs, desincentivar la despesa i la inversió. Els tipus d’interès també afecten els inversors. Més alts tipus d’interès proporcionen més rendiments en renda fixa, més minusvalideses a les carteres i, poden fer, que les inversions en accions siguin menys atractives.
La meva tesi: totes aquelles economies que, com els EUA i la UE, Espanya inclosa, com és obvi, puguin continuar combatent la inflació, amb tipus d’interès suficientment alts, perquè el consum i l’ocupació, no estan excessivament perjudicats, seguiran amb la mateixa política monetària. La resta de les economies, amb problemes en el consum i l’ocupació, baixaran els tipus d’interès. Per què? perquè els polítics necessiten vots per poder governar.
🤞 Recorda, la tranquil·litat financera no és una destinació, és un camí.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.