Els polítics necessiten vots per poder governar
1 d'octubre de 2023Les dades són sempre interpretables
13 d'octubre de 2023L’Estratègia en Fons per a la Jubilació: Analitzant amb la Claredat del Sol i l’Experiència dels Actuaris Professionals
Podem afirmar amb la claredat de la llum solar que el titular d’Expansió, “Guanyadors i perdedors al mercat després de 25 bilions d’estímuls en 15 anys”, es refereix més aviat, entre nosaltres, a l’estratègia en fons per a la jubilació, ja explicada en aquesta Newsletter, de màxima exposició al risc. Repetim-ho una vegada més, és aquella estratègia que, en condicions favorables del mercat, es tracta d’obtenir la màxima rendibilitat, però en condicions desfavorables, es treballa per minimitzar les pèrdues.
Les avorrides dades són simples. La rendibilitat total del Nasdaq registra no només accions d’empreses d’alta tecnologia, a partir de l’1 d’octubre del 2008, ha estat del 647%. Aquest percentatge significa multiplicar per 6,47% la inversió inicial en fons per a la jubilació. En rendibilitat anualitzada seria gairebé del 14%. La resta dels índexs borsaris són l’S&P500 del 396%, per al Nikkei del 276%, el DAX alemany del 164% i el MIB italià un 88%. Moltes lliçons que cal aprendre i entre elles, la importància dels guanys empresarials en els resultats dels índexs o l’impacte de les compravendes dels bancs centrals.
Per contra, a Renta fixe, que com ja sabeu, cotitzen els seus títols a mercat, el mateix que les accions, però amb diferent sistema de valoració, i que fixe o, millor dit, per a no especialitzats, el garantit del nom és el pagament dels cupons o interessos, que en aquest cas és idèntic, el Bo alemany només ha ofert un retorn del 28% en el mateix període. El nord-americà un 30% i el britànic un 39%. Més lliçons per estudiar com la voluntat dels governs per minimitzar el cost del deute.
Però la claredat del Sol és una cosa i una altra de molt diferent la de la Lluna. Tot i això, reforça la idea que nosaltres, els actuaris professionals, som els més qualificats per analitzar i valorar el mercat, també avaluar el perfil d’exposició al risc del client empresa i directius, abans de la seva presa de decisions. A més, comprendre i destacar la diversificació, inclosa la geogràfica, i les implicacions de riscos en les inversions, per destacar la necessitat de coneixement i experiència especialitzada en l’assessorament professional per maximitzar els fons a la jubilació.
🤞 Recorda, la tranquil·litat financera no es un destí, es un camí.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.