Rendes vitalícies
07/07/2023Llei de l’oferta i la demanda
15/07/2023Construïm la teva salut financera, empresa i directiu, per continuar gaudint dels negocis i de la vida
Miguel Valverde, periodista d’Expansión, no està d’acord respecte que el programa electoral del PSOE per a les eleccions del proper dia 23 de juliol, inclogui “blindar” les pensions a la Constitució el manteniment del poder adquisitiu equiparant-les a la inflació. El seu programa diu que “Ara es tracta d’anar un pas més enllà i de portar-lo al text constitucional com a manifestació de la transcendència que té aquesta qüestió per a la societat espanyola”.
El seu argument principal per oposar-se recull les declaracions de José Luis Escrivá, a qui anomena el ministre de la Seguretat Social que, segons entrevista amb Expansión, reconeixia que ja aquest any la Seguretat Social podria haver tingut superàvit si el Govern no hagués revaloritzat les pensions 8,50%. Aquest argument amaga la seva veritable preocupació que és el poder de pressió de 10 milions de pensionistes.
El canvi constitucional que proposa el PSOE necessitaria el suport del partit Popular. Per això, el periodista opina que si el PSOE guanyés les eleccions el PP tindria molt difícil oposar-s’hi, atès l’important grup de pressió que signifiquen els pensionistes. Diu que seria contradictori i qüestionaria el que van fer els dos partits majoritaris a l’agost del 2011, a l’article 135 de la Constitució, de limitar el dèficit estructural que superi els marges establerts, si escau, per la Unió Europea per als seus Estats Membres.
La política, és a dir, el govern i l’organització de les societats humanes, especialment dels Estats, tristament a Espanya, està totalment focalitzada a curt termini i a guanyar eleccions. Qualsevol que pertanyi a un dels dos partits polítics majoritaris pot ser president del Govern. És més important la seducció que no pas ser home d’Estat per vetllar per l’interès general. El primer dona vots i el segon no necessàriament.
La meva crítica al programa del PSOE és la seva interpretació arbitrària i de voler recargolar la legalitat manifestant la transcendència que té mantenir el poder adquisitiu a través de la Constitució. M’explico. Els quatre principis de la Seguretat Social espanyola són la universalitat, la unitat, la solidaritat i la igualtat. El més important en aquesta qüestió és la solidaritat. Defensar increments del 8,50% per als pensionistes que cobren de l’Estat per uns drets finançats pels actuals treballadors, que majoritàriament estan empleats al sector privat i amb increments salarials molt menors, és tot menys ser solidaris. De fet, a més, estem vivint una retallada continuada de la futura pensió per als actuals cotitzants. Les regles del joc de la UE no regulen qui pot beneficiar el polític que governa sinó l’import màxim per beneficiar tothom amb els diners de tots.
Si no vols dependre dels polítics i vols assolir la teva autonomia i llibertat, construïm la teva salut financera, empresa i directiu, per continuar gaudint dels negocis i de la vida.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.