Guanyadors i perdedors per la inflació
02/01/2023McCarthy i Trump surten guanyadors
09/01/2023Us recordo que la primera pujada de tipus d’interès de la FED va ser el març del 2022 i no fa tan sols un mes
Elon Musk, cap executiu de Tesla, va advertir el mes passat que “s’acostava un clima tempestuós” (“stormy weather ahead”). Les accions de la companyia el primer dia de cotització aquest any 2023 van caure més d’un 12%. Les explicacions a Financial Times són les preocupacions dels inversors al sector tecnològic per la possible recessió imminent, la inflació persistent alta i l’augment de les taxes d’interès. Val més recordar una altra vegada Milton Friedman que ja deia el segle passat al seu llibre Llibertat de triar, juntament amb la seva dona Rose, la seva última però important conclusió que, l’existència d’uns efectes secundaris desagradables en l’eliminació de la inflació és inevitable.
El periodista de l’FT afegeix una altra dada negativa per a Tesla en aquest començament d’any. El lliurament de cotxes elèctrics tot i marcar un nou màxim va estar per sota de les expectatives a Wall Street.
És sabut que les accions de creixement (“Growth stock”) i les accions de Tesla ho són, d’empreses en fase d’expansió amb tipus d’interès favorable i sense repartir beneficis per dividends, bé perquè no en tenen o bé perquè es reinverteixen en la companyia, els seus accionistes van aconseguir revaloracions de les seves accions a 37 $ a l’octubre de 2020 fins a 371 $ al novembre 2021. Els ajustaments en les valoracions que són la forma matemàtica de considerar si una acció és cara o barata, amb tipus d’interès més elevats, han provocat enormes quantitats de vendes i quantioses minusvalideses per cotitzar ahir a 113$. És un resultat del -68% el darrer any. Us recordo que la primera pujada de tipus d’interès de la FED va ser al març del 2022 i no fa tan sols un mes. Però no per a tots els efectes són desagradables en els intents d’eliminar la inflació. És coneguda l’enemistat entre Elon Musk i Bill Gates a Twitter també, perquè el segon fa temps que va invertir a curt a la companyia i les seves plusvàlues són quantioses.
L’anàlisi tècnic a borsa és purament matemàtica i algorítmic, basat en patrons i dades passades. És un instrument útil si és ben entès per considerar els avantatges d’entrar a la borsa. Un avantatge en borsa coherent i suficient per invertir en el potencial baixista com va fer Bill Gates amb les accions de Tesla. Al mercat espanyol també tenim exemples pels quals l’eliminació de la inflació no necessàriament aporta efectes secundaris desagradables. Són les accions dels bancs espanyols, però que el seu negoci sigui fonamentalment a Espanya. Veure les gràfiques de les cotitzacions des del juliol del 2022, ajuda a entendre que la banca espanyola es beneficia d’interessos més alts en incrementar els seus ingressos, però no és massa perjudicada pels costos. No paga pels dipòsits i els seus increments salarials són força inferiors a la inflació.
No expresso recomanacions de compra o venda d’accions. Opino per divulgar coneixement.
Bon dia de Reis!
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.