Esperança de vida – setembre
27 de setembre de 2021Retribucions per pensions a Consellers
24 de novembre de 2021Existeixen en el mercat financer i assegurador, diferents productes amb noms comercials atractius, per a incloure les clàssiques rendes vitalícies. Nosaltres, els actuaris, podem valorar l´import mensual que pot cobrar una persona mentre visqui i mitjançant el pagament de la seva prima corresponent. O, dit d´una altre forma, a partir de l´import inicial de la prima, podem determinar quina serà la renda que cobrarà si continua amb vida.
La transferència del risc positiu de viure mentre més temps millor, és assumit per l entitat asseguradora que assegura un col·lectiu suficient per a gestionar les seves obligacions. Els factors tècnics, taules de supervivència, tipo d’interès de l´operació i despeses de gestió, son essencials sempre que el volum de rendes vitalícies sigui de grans números. En cas contrari, seria igual que jugar al casino.
A la pràctica, en la majoria de casos, les rendes vitalícies son contractades amb altres cobertures. Normalment, amb la cobertura de defunció, amb prestacions determinades inicialment, no massa freqüent, o prestacions en cas de mort del primer assegurat, qui cobra la renda garantida, que seran el resultat de la gestió per part de l’entitat asseguradora de les inversions del contracte. Per aquest últim supòsit, el risc de la inversió no és de l´entitat asseguradora sinó del prenedor del contracte i/o dels seus beneficiaris. Cal assessorar-se per professionals independents, amb l´objectiu de contractar el producte conforme als interessos del client i no pas formar part del col·lectiu dels grans números que garanteix l´equivalència actuarial de tots els assegurats i del guanys de l´entitat asseguradora.
Les rendes vitalícies, si l´entitat asseguradora no vincula cap cartera d´actius, el tipo d´interès màxim que pot oferir és del 0,54% a l´any 2021, que són 5 dècimes menys que l´any 2020. Aquesta tendència és la habitual dels darrers anys en el mercat financer de tipus d´interès. Però els factors fonamentals, com ho és la inflació, encara que no hi hagi consens si serà temporal o permanent, ja està repercutint en els tipus d´interès superior. El referent de la deute espanyola a 20 anys, del 1,00%, s´ha doblat l´últim any.
Un home i una dona, de 65 anys, que viu en parella, amb pes normal, que fuma i beu alcohol de forma ocasional, i que practica esport regularment, sense quasi mai estrès, viurà fins els 85 anys i 88 anys, respectivament. Això vol dir que per cada 100.000 euros, l´home pot cobrar una renda mensual mentre visqui de 400 euros i la dona de 360 euros. Si el tipus d´interès continuen pujant, els imports de la renda també. La regla general serà aquella que si el producte atractiu que ofereixen, s´allunya excessivament dels imports de la renda vitalícia, no només hi ha cobertura de supervivència sinó també altres cobertures com prestacions per mort.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.