Fins a la propera primavera desconeixerem el criteri de la Comissió Europea sobre la sostenibilitat del sistema de pensions
És notícia a la premsa espanyola la resposta per escrit del Comissari europeu d’Afers, Econòmics i Monetaris, Paolo Gentiloni, per la seva preocupació sobre la sostenibilitat del sistema de pensions que introdueix el mecanisme d’equitat Inter generacional (MEI) i adverteix que suspendrà els pagaments dels fons europeus de recuperació si Espanya no compleix els objectius pressupostaris.
A diferència del Factor de Sostenibilitat que calculava les prestacions en funció de l’augment de l’esperança de vida, el sistema que el substitueix només s’activarà si cal i de manera temporal. Es finança en el període 2023-2032 amb aportacions d’empresaris i treballadors, i els fons serviran per atendre les desviacions en pensions per al període 2033-2050. En cas que no sigui necessari, es poden reduir cotitzacions socials o millorar prestacions.
És difícil entendre la resposta de Paolo Gentiloni sinó s’explica que la despesa en pensions dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 destina 40 euros de 100 euros de despesa total. El mecanisme d’equitat Inter generacional, llevat del seu nom, no pretén en ell mateix balancejar el cost de les pensions entre els beneficiaris actuals i els futurs. L’objectiu últim del MEI és recaptar cotitzacions socials en el període laboral dels treballadors actuals, a fi de cobrir els compromisos polítics d’incrementar les pensions en funció de la inflació. La política determina una vegada més quines solucions tècniques han de ser implementades per fer sostenible el sistema de pensions espanyol.
La reforma del sistema públic de pensions és un dels pilars del Pla de Recuperació. El mecanisme real de mesurar la solidaritat entre generacions, d’aquells que van cobrant les pensions després de finalitzar la vida laboral que estaven finançant el pagament de pensions dels seus predecessors, serà l’impacte fiscal. Però aquest impacte fiscal no els propers mesos sinó en les dècades futures. Fins a la propera primavera i amb la petició del quart pagament per part del Govern espanyol, desconeixerem el criteri de la Comissió Europea sobre la sostenibilitat del sistema de pensions. De tota manera, es pot anticipar un escenari de majoria àmplia amb països de la UE de dèficits fiscals per sobre del 3%, Espanya entre ells, i de la necessitat de més reformes per recaptar més impostos.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.