Més serietat, si us plau
27/03/2023Com no pagar impostos
10/04/2023Què es pot dir de l’actual Govern espanyol, bo, dolent, indiferent, que no ho hagi dit ell mateix millor ja amb la seva acció de govern en matèria de pensions públiques?
Si no podeu llegir les Reflexions sobre la Reforma del sistema de pensions introduïda pel Reial decret llei 2/2023, del Grup de Recerca de l’Institut d’Actuaris Espanyols (IAE) en Pensions Públiques, pel simple plaer de fer-ho, llegiu-lo per aprendre la lliçó que crida entre línies del seu redactat. Els nostres polítics no escolten ni atenen els especialistes en pensions. Únicament volen seduir els actuals votants pensionistes. Empreses i treballadors qualificats no són votants seus.
Què es pot dir de l’actual Govern espanyol, bo, dolent, indiferent, que no ho hagi dit ell mateix millor ja amb la seva acció de govern en matèria de pensions públiques? Res. Simplement, explicar-vos una anècdota. La democratització de la informació després de la pandèmia ha vingut per quedar-se i per poder preguntar qualsevol qui assisteixi als webinar als nostres governants, que participen de les conferències, en el seu afany de convèncer nous votants a la seva tasca de govern. En un fòrum de la Indústria asseguradora, el ministre José Luis Escrivá, un altre assalariat, va mostrar total desconeixement de les rendes vitalícies que actualment es gestionen al sector privat. No en té ni idea que el sector privat està pagant rendes vitalícies als espanyols.
La voluntat de servei públic de l’IAE ha estat determinant per donar solució i europeïtzar Espanya, protegir les víctimes d’accidents de circulació, millorar la mediació en la tramitació dels sinistres i professionalitzar la tasca dels tribunals en cas de discrepàncies a les quanties indemnitzatòries , també determinant a quantificar per a les asseguradores els imports probables de pagament de sinistres. Tot això amb les bases tècniques actuarials que sustenten els càlculs del sistema per a la valoració de danys i perjudicis causats a les persones en accidents de circulació contingut, aquest darrer, a l’annex del text refós de la Llei sobre responsabilitat civil i assegurança en la circulació de vehicles de motor aprovat pel Reial Decret Legislatiu 8/2004, de 29 d’octubre. Sí, és així. la normativa espanyola, en aquest cas, es fonamenta en el càlcul actuarial, sortosament.
El que és terrible no és l’alçada, sinó el pendent! El pendent, des del qual la mirada es precipita cap a allò profund; la mirada de l’actuari en la despesa mitjana bruta pública de pensions, que no superi el 15% del PIB previst a l’últim Informe d’Envelliment dee la Comissió Europea, per al període 2022-20250. És aquí, en aquesta mirada on el vertigen s’apodera del cor quan es rebutja la proposta de l’IAE de creació de l’ “Oficina de l’Actuari Cap”, organisme independent que s’encarregaria de fer tots els càlculs i projeccions d’ingressos i despeses de la Seguretat Social, tant del sistema actual, com de proposta de canvi. No, aquesta és la resposta dels nostres polítics. Seran els actuaris que hi treballen, perquè no hi ha cap voluntat de diferenciar la dimensió tècnica de la política o ideològica.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.