JAUME QUIBUS, A LA TERTULIA DEL PROGRAMA “ECONOMIX” DE RÀDIO 4
29/07/2021Esperança de vida – setembre
27/09/2021El Governador del Banc d´Espanya ha explicat va explicar el passat 17 de setembre a l´escola de negocis de Barcelona IESE, la nova estratègia de política monetària del Banc Central Europeu. La nova estratègia va ser publicada pel Consell de Govern del BCE el 8 de juliol, i considera que la millor forma de mantenir l´estabilitat de preus és tenir un objectiu d´inflació del 2% a mig termini. Aquest objectiu del 2% és simètric, a diferència del que passava fins a l´aprovació de la nova estratègia.
Segons el Governador del Banc d´Espanya, la raó principal per revisar l´estratègia ha estat les inflacions per sota del 2% durant els últims anys. Des de l´any 2013, la inflació a la zona Euro mai ha estat per sobre del 2%, com s’observa a les següents dades:
- 2013: 0.85%
- 2014: -0.17%
- 2015: 0.09%
- 2016: 1.10%
- 2017: 1.34%
- 2018: 1.52%
- 2019: 1.33%
- 2020: -0.27%
Afegir la simetria al objectiu d´inflació del 2%, vol dir que el BCE no haurà d´actuar per combatre, amb polítiques monetàries específiques, inflacions superiors, a diferència del que passava fins ara, perquè l´objectiu a mig termini és tenir una inflació compensada per períodes amb increments de preus superiors que compensin els increments significativament inferiors del període 2013-2020.
L’últim Índex de Preus al Consum Harmonitzat (IPCA) de la Zona Euro corresponen al mes d´agost ha estat del 3%. Inflacions del 3,28% anual pels pròxims anys, pel període 2021-2029, serien increments de preus compatibles amb la nova estratègia del BCE.
Si els tipus d´interès excessivament baixos, inclús negatius segons països i terminis del Deute, havien estat una gran dificultat pels estalviadors, ara, amb inflacions permeses positives, la pèrdua del poder adquisitiu del estalviadors pot ser molt important, i pot arribar al 30% negatiu a mig termini.
Caldrà treballar de forma diligent, i sempre assessorats per professionals, per revertir aquesta situació i poder ajudar als estalviadors a transformar-se en inversors que aconsegueixin rendibilitats positives superiors a la inflació, minimitzant el risc.
Aquesta situació ha estat provocada, una vegada més a la nostra història econòmica occidental, pel excessiu deute dels governs. El benestar de les nostres societats ha avançat de forma exponencial, però ara toca desfer els desequilibris, abans de tornar a impulsar l’economia.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.