Hipoteques d’interès fix al 4,50%
08/11/2022Pujada del Nasdaq del 8,10%
15/11/2022La hipoteca inversa va tenir escàs èxit
Discrepo amb la subgovernadora del banc d’Espanya, en la seva intervenció a la jornada “40 Anys del Mercat Hipotecari: reptes i tendències del sector”, per la necessitat de desenvolupar productes financers que permetin mobilitzar l’estalvi en habitatge “d’una manera eficaç i transparent “, en els motius pels quals en el passat els intents d’implantar productes com la hipoteca inversa van tenir escàs èxit, per errors en la comercialització o perquè van coincidir amb l’inici de la crisi del 2008.
No és el mateix comprar un actiu com l’habitatge amb un préstec hipotecari que voler comprar una pensió privada de jubilació amb una hipoteca inversa. La primera opció és el negoci tradicional de la banca i la venda d’una assegurança de vida de risc perquè el prestador cobreixi el risc de mort del prestatari, per economia processal. El risc de mort no és significatiu. La segona opció és el correcte assessorament en la gestió del risc de supervivència el que és determinant per tancar l’operació. Les hipoteques inverses van fracassar perquè els agents econòmics del seu principal mercat desconeixien i/o no van voler assumir els riscos biomètrics i financers.
Els contractes aleatoris de renda vitalícia són operacions de compravenda. L’inversor paga per la compra del domini de l’habitatge una renda durant la vida del venedor que continua fent ús del seu habitatge (usdefruit). Quan va morir, el comprador disposa del ple domini de l’habitatge. Aquestes operacions són clàssiques dels nostres diferents codis civils i es fonamenten en l’estudi encertat, l’anàlisi i l’avaluació de la raonabilitat del contracte de compravenda. Les conclusions estan focalitzades a entendre si correspon o no un desequilibri o desproporció significatiu entre el valor de les prestacions recíproques, en el moment de la signatura del contracte, i el preu just per l’existència d’aleatorietat en desconèixer-se quant de temps viurà el venedor de la habitatge.
Són negocis de suma zero: Guanyaran o venedors o inversors ben assessorats. Aquests guanyaran de forma regular amb més volum d’operacions. La comprensió és idèntica a la compra d’accions que ja vaig explicar en un post anterior. L’aleatorietat als guanys individuals es transforma en una regularitat coneguda del benefici. La volatilitat a la supervivència és dòcil. El cigne negre seria la immortalitat o la longevitat extrema. A més, hi ha liquiditat dels contractes perquè poden ser venuts a altres inversors.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.