Bankman-Fried detingut a les Bahames
14/12/2022Bon Nadal!
21/12/2022Ara ens diuen que caldrà més temps per continuar pujant tipus d’interès, però es tornaran a equivocar
Sense cap dubte, l’opcionalitat és allò que fa que les coses funcionin. Aquesta capacitat extraordinària per actuar seguint una forma racional d’assaig i error. Com va dir explícitament Karl Popper, una nova teoria del mètode de la ciència, a una anàlisi crítica, el mètode d’assaig i error: el mètode que consisteix a proposar hipòtesis audaces a les crítiques més severes, per tal de detectar on estem equivocats.
El contrari té per conseqüència les tres paraules més doloroses en la inversió que són “si tan sol”. Si tan sols haguessis escoltat aquesta veu al cap que et deia que la inflació trencaria tots els rècords moderns i les accions d’energia augmentarien. Si tan sols, quan sabéssiu que la FED augmentaria els tipus d’interès, hauries rescatat els fons dels teus bons i abandonat aquesta aposta de criptomoneda. Jason Zweig ho explica a la seva columna del Wall Street Journal, per concloure que recordem els pressentiments, sentiments viscerals o, en termes tècnics, les previsions que resulten ser correctes. La resta entra a la nostra galleda d’escombraries mentals.
Avui fins i tot els millors sucumbeixen víctimes de les declaracions la setmana passada de Christine Lagarde. El BCE va tornar a elevar els tipus d’interès de la zona euro en 50 punts addicionals. Lluny de traduir-se en una relaxació de la política monetària, tenint en compte haver assolit ja els pics d’inflació segons consens general, i que aquesta vegada la pujada de tipus va ser inferior a l’anterior, la seva manifestació de << No cal esperar una pujada de tipus de 50 punts bàsics, sinó moltes>> va ser suficient per canviar totes les previsions realitzades amb anterioritat. La FED i el BCE coincideixen en línies generals en els fins actuals i exerceixen l’opcionalitat de forma permanent. Ens van dir que la inflació seria temporal, però es van equivocar en la predicció. Ens van tornar a dir que la pujada de tipus seria suficient per controlar la inflació, però es van tornar a equivocar. Ara ens diuen que caldrà més temps per continuar pujant tipus d’interès, però es tornaran a equivocar. Per què? perquè no saben.
Entre les millors, Apple. Acaba de trencar la directriu alcista que uneix els mínims de l’any 2019 amb els del 2020. La pèrdua dels 134$ completa una tendència baixista des d’inici d’any, amb volum que augmenta en fases de caiguda i disminueix en fases de pujada . Un avantatge en borsa coherent i suficient per invertir en el potencial baixista. Sempre recordant allò que ja us he explicat. Prèviament definir el risc ja que les operacions no són tenir raó o equivocar-se, sinó apostar per un avantatge i sortir en cas que el mercat no ens doni els diners que volem.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.