El problema d’inflació no és el mateix per a la Fed que per a particulars i empreses
3 de novembre de 2022Hipoteques d’interès fix al 4,50%
8 de novembre de 2022Hi ha una idea equivocada sobre els mercats de bons i accions
El reduir una cosa desconeguda a una cosa coneguda proporciona alleugeriment i tranquil·litza perquè qualsevol explicació és millor que cap. La que més em repeteixen els qui no prenen decisions és aquella de “ja recuperarà”. Les nostres emocions no estan dissenyades per comprendre les coses, però per a molts són més importants que continuar perdent diners. Hi ha una minoria que sap diferenciar entre el soroll i la informació, i per això s’assessoren per prendre decisions.
De l’estudi de les dades de Fons d’Inversió a Espanya per a octubre 2022, i la seva comparativa amb agost 2021 per la ponderació per categoria de fons, de major a menys volum, de Renda Fixa, Globals, Renda Variable Internacional, Renda Fixa Mixta i la resta fins a Inversió Lliure (Font: Inverco), no existeix cap variació significativa. Potser el petit increment de la quota de repartiment dels fons en Renda Fixa (Del 24% al 29%) i la menor reducció per a Renda Fixa Mixta (Del 15% al 12%).
Dos apunts. El darrer any pels espanyols no ha passat res especial que canviï la seva opinió dels riscos.
No conec qui va decidir comercialitzar a Espanya amb el seu nom tècnic un producte de fons d’inversió de risc elevat, però el dany ocasionat als seus inversors és molt elevat.
Hi ha una idea equivocada sobre els mercats de bons i d´accions. Els qui haurien d’estar més preocupats per l’evolució de les seves inversions, haurien de ser els inversors i no les empreses ni els governs en la funció d’aconseguir finançament.
La capitalització de la borsa espanyola ha passat de 39.000 milions d’euros el 1986 fins a 1,4 bilions d’euros al màxim del 2006 per situar-se 14 anys després en 1,1 bilió d’euro (Font: BME). En l’actualitat també els governs continuen finançant-se al mercat primari en subhastes amb més demanda que oferta. Molts inversors perden diners a la borsa, perden diners al mercat de bons i perden diners als seus fons d’inversió. La meva pregunta és << I si no es recupera?>>. Perquè veig que es tracta els bancs centrals amb reverència i els seus errors s’examinen per descobrir respectuosament per què els presidents es van equivocar unes persones de bon criteri. De les pèrdues dels inversors cap llibre d’història no ha parlat, parla ni parlarà.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.