Les dades són sempre interpretables
13/10/2023Optimitza la teva economia personal
18/10/2023La Seguretat Financera a Espanya: El Pacte dels 999 Mil milions d’euros
Farem un contracte i el segellarem, perquè sigui un acord com cal i ningú el violi comportant-se il·legalment. La banca espanyola va explicar tot el que calia explicar, exactament com estalviar sense cap mena de risc, sense escatimar detalls, amb la repetició d’ingressar i de retirar els diners, perquè tots tinguessin la certesa que “està” al banc. Pocs saben què hi fa la banca amb ells, però tots estan convençuts que ho tenen per quan ho necessitin. És el contracte de més valor que existeix a Espanya.
Dels 999.000 milions d’euros que les famílies espanyoles tenen dipositats als bancs, els comptes corrents sumen 910.000 milions, amb una retribució mitjana del 0,12%, mentre que els dipòsits només arriben als 89.066 milions d’euros, amb un cost per a les entitats de l’1,27% (Font Banc d’Espanya).
Perden capacitat de compra amb la inflació, encara que no els importa. És el preu per pagar per la garantia de saber que els seus diners “està” segur. Tots aquests dipòsits estan coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits, que cobreix fins a 100.000 euros per cada titular en cas de fallida de l’entitat financera i la immensa majoria de la població ho sap. La seva clàssica pregunta quan valoren mobilitzar-lo a altres productes, amb possibilitats d’obtenir més rendibilitat, és sempre. Estan garantits els meus diners? Aquesta és la raó que una part, encara que molt petita i no significativa, s’hagi destinat a la compra de Lletres del Tresor. Ningú o pocs saben del risc país, pel deute emès per l’Estat, i desconeixen els ràtings de solvència, però l’Estat és sinònim de garantia o, si més no, aquesta és la seva creença ferma.
Els més atrevits han aprofitat per aconseguir més rendibilitat, a través dels fons d’inversió. De vegades per iniciativa pròpia i, el més freqüent, motivat per accions comercials de la banca. Tampoc no són quantitats importants. Totalment insignificant comparat amb el volum d´euros en dipòsits. Percentualment, després de la coma, van cinc zeros abans de veure el primer número, és a dir, el 0,00000160% de dipòsits ha passat a fons d’inversió de renda fixa. Aquest tipus de fons, que de fixe només en té el nom i poc més per als no entesos, assumeix riscos i paga comissions.
🤞 Recorda, la tranquil·litat financera no és una destinació, és un camí.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.