Gràcies professor Pedro Nueno
08/05/2023Rendes vitalícies, rendes temporals
16/05/2023Aquesta és la gran diferència entre la banca nord-americana i la banca europea
Crec en la tesi de N. Taleb que el que em mata fa més fort els altres. Forma part de la meva educació del risc, haver inculcat hàbits i idees que per mi són serioses i fermes, i constitueixen una de les missions més altes de la cultura formal. Mentre que el fet de confiar-se en general a l’anomenada personalitat lliure no podrà ser sens dubte una altra cosa que el senyal distintiu de la barbàrie.
Diu N. Taleb que tot el que és viu o és de naturalesa orgànica té una vida finita i acaba morint. Però el que mor ho fa després de deixar una descendència amb un codi genètic que difereix en algun aspecte del progenitor. Així doncs, els organismes han de morir perquè la naturalesa, aquesta naturalesa cruel, oportunista i egoista, sigui antifràgil.
Això, precisament, ha passat amb la banca. M’explico. Les sobtades i massives sortides de dipòsits de bancs nord-americans mal gestionats per la seva exposició al risc de tipus d’interès en la valoració dels seus actius i supervisats inadequadament, van provocar fallides espectaculars.
Va haver d’existir un banc amb una sortida de 42 mil milions de dòlars de dipòsits en un dia i es preveia que 100 mil milions de dòlars més ho haguessin fet hipotèticament, encara que ja no és important, l’endemà si els reguladors no haguessin tancat el banc. A conseqüència d’aquest fet, les autoritats monetàries van haver d’usar un truc molt senzill, a través d’una pràctica més que no pas d’un canvi legal i aquesta és la raó de anomenar-lo truc, assenyalant que el límit màxim de 250 mil dòlars de la garantia estatal dels dipòsits havia estat substituït per una cobertura il·limitada.
La fallida de SVB i de dos bancs més, ha transferit fortalesa a la resta de bancs regionals nord-americans. Si s’afegeix que la FED va obrir una finestra de finançament durant un període d’un any per permetre als bancs bescanviar pel seu valor nominal valors que estan valorats pel mercat amb pèrdues elevades, de moment, la gestió del risc de pujades de tipus de interès ha estat afavorida per a la banca regional en conjunt.
Aquesta és la gran diferència entre la banca nord-americana i la banca europea. L’exposició al risc d’uns bancs que han perdut i han fet fallida per enfortir el sistema de la banca, mentre que a Europa els bancs són únicament testimonis i patidors del que passa al món. Les accions de la banca als EUA pugen des de la crisi financera anterior i les accions de la banca europea són molt lluny dels seus màxims de l’any 2007.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.