Confiança i rendes vitalícies. La línia prima entre l’èxit i el fracàs
6 de setembre de 2023Desmitificant les rendes vitalícies: Per què un assessor actuari és el teu millor aliat en l’elecció de seguretat financera per a la jubilació
12 de setembre de 2023Paguem preu i comprem valor
Una persona amb educació sap on obtenir el coneixement quan el necessita i com organitzar-lo en plans d’acció definits. No és indispensable tenir el coneixement especialitzat en rendes vitalícies per contractar una de les modalitats. Tampoc el coneixement general no serveix a penes si no està organitzat i dirigit amb enginy, per mitjà de plans d’acció pràctics, a una finalitat definida.
Els plans d’acció pràctics són útils per respondre les preguntes claus abans de contractar una renda vitalícia perquè en funció de les respostes s’hauran de prendre unes decisions en comptes d’altres. És possible que necessitem els nostres diners en un futur? Tenim el coneixement especialitzat suficient en rendes vitalícies? Coneixem la diferència entre venedors i assessors? Necessitem beneficiar els nostres hereus?
Els qui contracten rendes vitalícies per confiar en el venedor sense el seu coneixement especialitzat, clarament, desconeixen que els interessos del venedor no són necessàriament els seus. Quants swaps s’han venut com a assegurances de tipus d’interès? La venda es realitza amb èxit per al venedor i a futur els possibles problemes seran per al que contracta.
Paguem preu i comprem valor. Paguem per la renda vitalícia i comprem tres prestacions: renda mensual, capital de mort i, en cas de necessitat, rescatar l’operació.
La fi de tota contractació de renda vitalícia és cobrar un import mensual suficient, garantir el màxim capital possible en cas de mort per als hereus si no s’ha renunciat ni tampoc s’ha renunciat al rescat i, en cas de necessitat, recuperar-ne la major part dels diners aportats si no són rendes vitalícies amb capital cedit.
En el proper article, aprofundirem en els elements clau de les rendes vitalícies i desglossarem cadascun dels components essencials: la renda mensual, el capital de mort i les opcions de rescat. Explorarem com prendre decisions informades en cadascun d’aquests aspectes per assegurar que el teu contracte de renda vitalícia s’adapti a les teves necessitats i objectius financers. No t’ho perdis!
🤞 Recorda, la tranquil·litat financera no és una destinació, és un camí.
Jaume Quibus
L’actuari i economista Jaume Quibus és DEA d’economia financera i comptabilitat, llicenciat en ciències actuarials i financeres, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE-Universitat de Navarra. Membre titular de les associacions següents: Col·legi d’Actuaris de Catalunya, Col·legi d'economistes de Catalunya, Instituto de Actuarios Españoles, International Actuarial Association, Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, i també d’Alumni d’IESE. Soci fundador el 1998 de la societat professional actuarial Quibus, membre titular amb el número 6 de societats del Col·legi d’Actuaris de Catalunya.