La confiança
20/03/2023Més serietat, si us plau
27/03/2023Us animo a no mentir-vos i a enfrontar-vos amb la certesa actuarial que viureu molts anys
Els esdeveniments i pensaments més grans són els que més es triga a comprendre: les generacions contemporànies no tenen la vivència d’aquests esdeveniments i en viuen al marge. Passa aquí una cosa molt semblant amb la major longevitat als països occidentals i, per les seves conseqüències en les finances públiques i en els ingressos dels futurs jubilats, matèria de negociació i de debat intens, fins i tot controvèrsia amb manifestacions, als països europeus amb sistemes de benestar avançats. En canvi, ningú no discuteix que els taurons de Groenlàndia arriben als 400 anys d’ esperança de vida.
Dic per mentida a no voler veure alguna cosa que es veu, no voler veure alguna cosa tal com es veu. La mentida més habitual és la que utilitzem per enganyar-nos nosaltres mateixos; enganyar els altres és, relativament, l’excepció. Hi ha entre la mentida i la convicció una oposició absoluta? No. Cap. Tot allò relacionat amb oposar-se a veure que es viuen més anys és mentir-se i no voler afrontar la complexitat de la darrera fase de la vida que no ens han ensenyat. No ens han ensenyat ni hem après perquè els països europeus van desenvolupar sistemes públics per pagar pensions, en aquest cas, de jubilació després de la fase laboral. Sistemes públics de pensions que no estaven pensats per viure tants anys.
Llegim al Financial Times que el Govern del Regne Unit Regne ha endarrerit els plans per elevar l’edat de jubilació estatal a 68 anys, actualment de 66 anys, pels advertiments dels parlamentaris conservadors. Consideren que la mesura podria provocar una reacció violenta dels votants de mitjana edat en perjudici de les eleccions del proper any. Estima que la factura de pensions estatals creixerà dels 110 mil milions de lliures esterlines actuals a 148 mil milions. La baronessa Ros Altmann, exministra de pensions, i segons el diari britànic, està convençuda que les estimacions de despesa en pensions poden estar “sobreestimades” perquè l’esperança de vida ha caigut per l’impacte de la pandèmia i la crisi de la cura dels ancians.
Us animo a no mentir-vos i a enfrontar-vos amb la certesa actuarial que viureu molts anys. Algun no us agrada conèixer quina és la vostra esperança de vida, quants anys de mitjana viureu. La mort continua sent un tema tabú per a molts. Però per a aquells que encara no gosen, dir-vos que us sorprendrà saber les vostres probabilitats d’assolir edats avançades amb vida. Només des de la planificació i la presa de decisions en aquests moments, la vida més endavant serà joiosa i alegre de viure-la.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.