Bon Nadal!
21/12/2022Sector tecnològic
04/01/2023La causa del procés inflacionista no és ni l’increment de preus dels productes i els serveis ni l’increment dels salaris
No hi ha cap error més perillós que confondre la causa amb l’efecte. Li anomeno la veritable perversió de la raó. El reduir una cosa desconeguda a una cosa coneguda proporciona tranquil·litat i satisfà els uns, però culpabilitzen els altres. En realitat, aquestes preteses explicacions de causes i efectes equivocats són conseqüència, en els processos inflacionistes, de traslladar les conseqüències de decisions de polítiques monetàries preses pels bancs centrals als agents socials, empreses i famílies.
La causa del procés inflacionista no és ni l’increment de preus dels productes i els serveis ni l’increment dels salaris. La causa és únicament la gran quantitat de diners injectats per liquiditat dels bancs centrals que ha excedit molt l’oferta de productes i serveis. La conseqüència és l’increment dels preus i els salaris.
Coneguda la dada d’inflació estimada per a l’any 2022 a Espanya del 5,8%, es confirma que les prediccions realitzades només han estat especulacions arbitràries. En aquesta Newsletter vaig dir, quan es publicaven prediccions catastròfiques, que no m’estranyaria estar per sota del 6% a final d’any. Desconfio de tots els sistemàtics que s’anticipen als fenòmens econòmics. Finalment, s’ha comprovat que el primer interessat i qui ha tingut més incidència en la dada final d’inflació, ha estat el Govern d’Espanya. Mitjançant subvencions i despesa pública ha aconseguit reduir la xifra final. Espanya està en millor situació que la resta dels països de la zona euro en inflació? No. Únicament s’ha disfressat una dada en altres problemes més grans.
Per part dels salaris, Expansión explica la diversitat d’acords assolits pels increments salarials, però també les disputes entre patronal i sindicats. Els primers van proposar al maig una pujada salarial del 3,5% per a l’any 2022 però sense clàusula de revisió i els sindicats entre el 4% i el 4,5%, però amb compromís de recuperació de l’actual pèrdua de poder adquisitiu al llarg de 2023 i 2024.
La inflació és necessària. De fet, l’objectiu d’inflació del Banc Central Europeu és del 2% simètric. Inflació positiva però no tant com la dada espanyola que la multiplica gairebé tres vegades. La inflació és una part de l’economia i està integrada a tots els processos de l’economia en la seva globalitat. Es veuran els qui en surten beneficiats i els que perjudicats en el repartiment de rendes que s’està produint. De moment hi ha clars guanyadors, el sector de l’alimentació i els pensionistes públics. Els perdedors per als set milions i mig de treballadors amb pujades salarials del 2,69% de mitjana per a l’any 2022 i sense clàusula de revisió salarial.
Bon any 2023!
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.