La baixa cultura econòmica a Espanya ajuda
18/10/2022Més decisions d’Estat
20/10/2022La dada d’IPC al Regne Unit és un fracàs del Banc Central
Tinc especial gust per la tesi d’un anònim governador del Sistema de la Reserva Federal de Nova York que va observar <<.. la bona política monetària depèn que reconeguem que no sabem molt sobre el maneig dels diners.>>.
Cita que he tornat a recordar i últimament amb més freqüència, aquesta vegada amb la dada d’inflació d’ahir al Regne Unit pel mes de setembre, del 10,1% de taxa de variació anual (Font Europapress). També he llegit una altra vegada a la web del Banc d’Anglaterra la seva missió d’allò més gran i a primera pàgina de <<Promoure el bé del poble del Regne Unit mantenint l’estabilitat monetària i financera>>. Ahir, a més, la seva Primera Ministra es va comprometre a augmentar les pensions estatals aproximadament un 10% (Notícia Financial Times).
La dada d’inflació, fenomen monetari provocat per l’augment de la quantitat de diners en circulació molt més ràpida que la producció, és un fracàs del Banc Central. La política monetària com a regulador de la demanda agregada de l´economia no ha funcionat. El Banc Central incomplert el mandat. Us recordo que el seu objectiu d’inflació és del 2%.
En democràcia, són els governs elegits per sufragi, els quals estan obligats a donar respostes a les diverses demandes de la societat. Els pensionistes no patiran pèrdua de poder adquisitiu perquè Liz Truss pretén mantenir el “Triple bloqueig”. Aquest mecanisme és determinar la revaloració de les pensions públiques en la major entre les magnituds d’inflació, la revaloració de salaris i el 2,50%. Tot això malgrat que dificulta i es converteix en un factor desequilibrant a través del pressupost nacional del Regne Unit.
Un cop més la confrontació entre banc central i govern, política monetària i política fiscal, ciutadania i inversors. En funció de com continuarà aquesta guerra que ja va començar amb el Pla de Recuperació arxivat, tindrem millor comprensió de l’evolució del benestar dels seus ciutadans i dels mercats financers.
Jaume Quibus
The actuary and economist Jaume Quibus holds a master’s degree in Financial Economics and Accounting, a degree in Actuarial and Financial Sciences, a degree in Economic and Business Studies from the University of Barcelona and has completed the Management Development Programme at the IESE Business School of the University of Navarra. He is a full member of the following associations: the Catalan Actuarial Association, the Spanish Actuarial Association, the Catalan Economists Association, the International Actuarial Association, the Catalan Association of Accounting and Management and also a member of the IESE Business School Alumni. He was a founding partner in 1998 of the actuarial company Quibus, and is corporate member number 6 in the Catalan Actuarial Association.